For tiden får vi mange spørgsmål omkring høje sæder, specielt efter lanceringen af den nye Galaxy Marlin fiskekajak med det særlige komfort sæde. For at belyse fordele og ulemper ved de forskellige typer sæder, har vi stillet spørgsmålet til kunder og eksperter over hele Europa, for at få deres meninger og holdninger til de forskellige sædetyper.

Kajakker med høje sæder har været tilgængelige på markedet I en årrække. Mærker som Wilderness Systems, Native Watercraft og Jackson Kayaks har leveret forskellige typer af højesæder i fiskekajakkerne hvilket har øge efterspørgslen og interessen og gjort disse sæder til standard i mange modeller.

Den største fordel ved høje sæder, frem for de traditionelle, er at de høje sæder er mere comfortable og sikre at du ikke bliver våd bag i. Hvis du vil tilbringe mange timer på vandet med kajakroning og fiskeri vil du sætte pris på denne øgede komfort.

Dermed også sagt, at du kommer lang vej med de traditionelle sæder til SitOnTop kajakker. Vores nyeste Galaxy Tracker sæde, så vel som mange andre gode sæder, som FELLFREEs KingFisher sæde, har indbygget pude, som gør disse ekstremt komfortable i deres klasse, og de ekstra centimeter i højden, betyder at du forbliver relativt tør, selv med et lavt placeret sæde. Disse sæder forbedre i høj grad komforten ved et lavt sæde og bidrager til at man kan tilbringe langt flere timer på vandet.

Et af de store spørgsmål omkring de høje sæder er stabiliteten. Ved at forhøje sædet i kajakken, ændre man også på balancepunktet. Selv kajakker som er designet til at have højt sæde, vil i de fleste tilfælde forringe stabiliteten, i forhold til hvis du bruger den nøjagtig samme kajak, men med et traditionelt sæde – simpelthed fordi man forhøjer tyngdepunktet. Jo højere du sidder i kajakken, jo mindre stabil bliver den og man påvirkes mere og bølger og dønninger. 

Dette er årsagen til at Galaxy Kayaks tilbyder Marlin med begge sædeløsninger. Det lave traditionelle sæde kan anvendes i begyndelsen, mens man vender sig til kajakken, eller hvis man skal på længere ture, eller hvis der er vind og uroligt vand. Det høje sæde er ideelt til den lidt erfarne roer, specielt på dage med roligt vejr, som tillader at du bruger det meste af dagen i din kajak og nyder et fantastisk naturoplevelse.

Galaxy Team Member, Fran el Mejor siger: Med min erfaring og efter at have haft lavt sæde I min tidligere fiskekajak, må jeg tilstå, at efter jeg har fået en Marlin 430 fiskekajak med højt sæde, vil jeg aldrig bytte tilbage. Jeg bliver aldrig våd bag i, og mine ben og hofter bliver ikke længere ømme, selv efter en hel dag på vandet. Så min anbefaling er: Gå efter det høje sæde og du vil aldrig blive skuffet.

Et andet Galaxy team medlem og tidligere spansk mester i kajakfiskeri, Chinono, har en anden mening. Han siger: Jeg er usikker på kajakkens stabilitet når man ligger for anker på åbent vand og anvender højt sæde. Tidligere ønskede jeg mig et højt sæde i kajakken, men efter at have set det i aktion, var jeg ikke begejstret. Jeg søger en kajak med god plads i cockpittet. Når man har landet en stribe af fisk i engod størrelse, føler jeg ikke at der er plads nok i kajakker med højt sæde. Dette er min holdning ud fra min fisketeknik.

Din personlige stil og måden kajakfiskeri fungere bedst for sig, er et andet relevant spørgmål at tage stilling til. Vil du tilbringe mange timer på vandet? Vil du opsøge forskellige søer og åer og udforske nye områder, som typisk har roligere vand og derfor ikke stiller så store krav til kajakkens

stabilitet? Nogle af de mest populære fiskekajakker er udviklet med det amerikanske marked for øje, hvilket betyder at de er tilpasset de amerikanske forhold. Fiskeri i søer og på floder stiller andre krav til fiskekajakken, end fiskeri på havet og ved åbne kyster. Dette er skabt trenden for kajakker med høje sæder som er højere og breddere end i traditionelle SitOnTop kajakker, hvilket i disse tilfælde giver god mening, da min som udgangspunkt ønsker at tilføre de traditionelle SitOnTop kajakker mest mulig stabilitet. 

Vi har den seneste tid testet mange forskellige kajakker med højt sæde og har set mange nye tiltag på dette marked. Hvis det høje sæde i din fiskekajak ikke har mulighed for at blive sænket, anbefaler vi at du søger en kajak, som er bredere end traditionelle kajakker for at forbedre stabiliteten.

Et godt eksempel er Jackson Kayaks Big Tuna som er fremstillet med det høje i sæde i tankerne.
Kajakken har ekstra bredde og højde for at skabe en mere stabil platform.

Hvis du sammenligner disse to kajakker, kan du tydeligt se forskel på størrelsen, hvilket betyder at kajakken vil være mere ustabil med højt sæde. Dette vil ikke være et problem for den erfarne kajakfisker, men som begynder bør man have dette faktum med i sine overvejelser og søger rådgivning omkring dette hos sin forhandler.

En anden vigtig factor at overveje, er hvilken type fiskeri du vil anvende, samt hvor langt fra kysten du vil gå. At ro over længere afstande i en kajak med højt sæde kan være mere trættende og du skal være opmærksom på rostil og ergonomi i kajakken for at beskytte din ryg mest muligt. Du kan hurtigt få tendens til en afslappet og tilbagelænet position i de høje sæder. Vind kan desværre udgøre en negativ factor, da du sidder højere og er derfor mere udsat for vind, som påvirker kajakkens retning.

Hvis du kan lide at tage på langture, eller konstant flytter dig over længere afstande mens du fisker, kan et lavt sæde være mest praktisk. Ved at sidde tættere på vandet, har du mulighed for at tage længere og mere kraftfulde tage med pagajen, som gør at du opnår højere hastighed og lettere holder et konstant glid i kajakken. At fiske mens du ligger for anker på det åbne vand kan være en skøn og komfortabel oplevelse, så længe vandet er roligt. Hvis du ønsker at fiske på det helt åbne vand, eller fisker ved kyster med pålandsvind, bør du overveje Chinonos sysnspunkter og gå efter et lavt sæde, som vil fungere bedre og du vil opleve at kajakken gynger langt mindre.

Hvis du vil tilbringe mange timer på vandet I roligt vand, så skal du måske overveje Fran el majors synsvinkel.

Du kan altid købe en kajak som du synes ser godt ud og lave dine egne løsninger, som nogle
andre kreative Galaxy kajak fiskere har gjort. Det er dig der er brugeren og der er hos dig vi henter inspiration til hele tiden at udvikle det bedste løsninger.

Vi kan konstatere at der er fordele og ulemper ved begge sædetyper. Vi kan desuden med sikkerhed sige at det høje sæde tilføre komfort, men forringer stabiliteten, afhængig af kajakkens design, og kan også gøre pagajføringen lidt mere besværlig. Vores mening er, at hvis du er begynder og lige er startet som kajakfisker, vil vi anbefale en lavt sæde og hvis du vil have bedre komfort, kan du tilføre et sæde med en indsyet pude i bunden.

Nogle kajakker er designet til begge muligheder og er gennemført og veludviklet i designet til alle vejrtyper og fiskestile. Uanset hvad du vælger, kan du altid huske at have den allervigtigste faktor for øje…Hav det sjovt med din kajak og nyd det eventyr som det vitterligt er at være kajakfisker!

KNÆK OG BRÆK!